De opmars van Shopware

Shopware is een open-source e-commerce platform met een oorsprong in Duitsland. Het is helemaal geen new kid on the block, integendeel het bedrijf bestaat al bijna 20 jaar. De laatste grote release is wel diegene die over de Duitse grenzen heen aan bekendheid wint, namelijk versie 6 van Shopware. De internationalisatie heeft er voor gezorgd dat naast de UK-markt, ook de Benelux markt een vliegende start heeft gemaakt. E-commerce merchants en agencies vinden meer en meer de weg naar Shopware.

Waarom kiezen voor Shopware?

Even wat context vanuit ons perspectief. Tot een aantal jaar geleden bouwden we bij Take The Lead uitsluitend maatwerk commerce applicaties met behulp van Symfony (PHP) componenten. We vonden niet meteen een klik met de bestaande en gekende oplossingen zoals Magento, PrestaShop, Sylius, Shopify, WooCommerce en anderen. Allen ontbraken ze wel iets en was het vaak net niet voldoende voor de requirements die we hadden. Onze vereisten kunnen we opdelen in verschillende domeinen: architectuur, gebruiksvriendelijkheid, techniek en developer experience.

De architectuur

Shopware is een platform dat inzetbaar als B2B, B2C of D2C verkoopskanaal. Je kan trouwens vanuit één enkele installatie meerdere verkoopskanalen opzetten. Een klant die vandaag oriënteert op B2B, kan beslissen om een stuk van zijn catalogus via een nieuwe e-shop aan B2C aan te bieden. Een andere case kan zijn dat een bedrijf meerdere losstaande merken apart online wil aanbieden, maar de investering voor een e-commerce platform hiermee centraliseert.

We vinden het belangrijk dat een e-commerce framework breed kan ingezet worden, van middelgrote tot enterprise projecten. Shopware is API-first en modulair opgebouwd, wat simpelweg wil zeggen dat de data er makkelijk in en uit gehaald kan worden. De bestellingen, klanten, producten, promoties en prijzen kunnen beheerd worden in Shopware zelf, maar dat hoeft niet. Het is perfect mogelijk om bestellingen naar een ERP door te sturen, klanten via een CRM te beheren en productinformatie uit een PIM te halen. Het is die flexibiliteit dat het makkelijk maakt om klein te beginnen en het platform door te laten groeien binnen het e-commerce landschap.

De opmars

De opmars van Shopware als een van de meest populaire e-commerce platforms in Europa is de afgelopen jaren duidelijk zichtbaar geweest. Het open-source platform, dat in 2005 werd opgericht in Duitsland, biedt zowel B2C als B2B bedrijven een breed scala aan functionaliteiten en flexibiliteit om hun online verkoopkanalen te optimaliseren.

Een van de belangrijkste redenen voor de groei van Shopware is zijn gebruiksvriendelijkheid. Het platform is gemakkelijk te installeren en te gebruiken, zelfs voor bedrijven zonder technische kennis. Bovendien biedt Shopware een intuïtieve en visueel aantrekkelijke backend, waardoor bedrijven efficiënt producten en categorieën kunnen beheren, prijzen kunnen instellen en bestellingen kunnen verwerken.

Ook de flexibiliteit van Shopware speelt een belangrijke rol in zijn groei. Door het gebruik van een plugin-architectuur kunnen gebruikers hun webshop aanpassen aan hun specifieke behoeften en eisen. Er zijn talloze plugins beschikbaar, variërend van betalingsmethoden en verzendopties tot marketing- en analyse-tools. Dit geeft gebruikers de vrijheid om hun webshop aan te passen aan hun specifieke vereisten en groeien met hun bedrijf.

Een andere belangrijke factor in de groei van Shopware is zijn focus op mobiele optimalisatie. Met steeds meer mensen die online winkelen via hun mobiele apparaat, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat webshops er op mobiele apparaten even goed uitzien en werken als op desktop-computers. Shopware biedt een responsive design-template dat ervoor zorgt dat webshops er op elk apparaat professioneel uitzien, waardoor de gebruikservaring van de klant wordt verbeterd en de conversie wordt verhoogd.

Tenslotte, is de community van Shopware een andere belangrijke factor in zijn groei. Met een actieve community van gebruikers, ontwikkelaars en partners, kunnen gebruikers snel antwoorden krijgen op hun vragen, problemen oplossen en nieuwe ideeën en functionaliteiten ontdekken.

Meer weten over Shopware?